2011. augusztus 23., kedd

Kastélyok kora 9.

Családtörténet


Bohusné Vásárhelyi Julianna 1914-ben, Bohus Zsigmond pedig 1917-ben hunyt el világosi kastélyukban, ahol állandó jelleggel éltek – aminek következményeként a lőkösházi kastély állapota leromlott -. 


Lányuk, Bohus Ilona, aki a birtok örököse volt, 1881-ben gróf Breda Viktorral kötött házasságot. Az olasz származású Breda család a grófi rangot 1674-ben kapta. 

Breda Viktor császári és királyi alezredes volt, s feltételezések szerint I. Ferenc József szárnysegédje is egyben. 

1892 környékén Breda Viktor kilépett a seregből, hogy maga kezelhesse a lőkösházi birtokot. Az első időszakban a földterületet bérbe adta, így tudta hasznosítani.

 Majd 1921-ben a Breda család Lőkösházán telepedett le, ugyanis a világosi kastélyt Romániához csatolták a Trianoni egyezményt követően. 


1921-22-ben a kastély átalakításon és bővítésen esett át. A legtöbb változtatás az északi homlokzaton történt. A portikuszt lebontották, és egy négyzet alakú új részt építettek a homlokzathoz. Az újonnan kialakított, timpanonnal díszített északi oldalon levő ajtóhoz mindkét oldalon vörös mészkő lépcső lett kialakítva. 

Az északi oldal alá boltozott pincét építettek ki, melyet bor tárolására használtak. 

Egyes források szerint az északi és a nyugati homlokzat lépcsőjét is ebben az időszakban építették. 


Bredáné Bohus Ilona 1936-ban, Breda Viktor pedig 1938-ban hunyt el. Mivel nem volt gyerekük, a kastélyt és a hozzá tartozó területet Bohus Ilona unokatestvérének a fiára, Kovács-Sebestyén Miklósra hagyták.

Innen folytatom…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése