2011. július 8., péntek

Kastélyok Kora 8.

Világos...

Világos cseppnyi település, 40 km-re fekszik Aradtól és nem sokkal messzebb a magyar határtól. A település jelentéktelen, de számunkra fogalomként óriási jelentőséggel bír.

A klasszicista Bohus kastély szép parkban áll, de az épület állaga leromlott. A kastély 30 szobájából egyébként tíz van berendezve.
Az épületben mindössze három magyar vonatkozású emlék van, Bohus János és felesége Szőgyény Antónia egész alakos olaj festmény portréja és a kör alakú asztal, amelyen Görgei Artúr aláírta a kapitulációt.
Ezen kívül két kiállításnak ad otthont, mindkettő román vonatkozású, az egyik a Világoson született román író Ioan Slavici emlékkiállítása, aki hangsúlyozottan jó barátja volt Eminescunak, valamint Emil Montia zeneszerző emlék szobája.
A kastély bejárata a dór oszlopok között ráccsal van elzárva, ahol is a látogatót csengetés után engedik be. A belépő fejenként mindössze kettő lej. Rajtam kívül egy lélek sem járt azon a napon arra.
A múzeum gondnoka és idegenvezetője kedves hölgy, aki csak románul beszél. Egyébként miután megtudta, hogy magyar vagyok őszintén sajnálta, hogy olyan csekély a magyar vonatkozású emlék az épületben és szinte szabadkozva vezetett végig a kiállításon.
A nyelvi nehézségek miatt csak körvonalakban értettem meg (némi olasz tudás alapján) mondandóját, de a Bohus családról megtudható, hogy a leszármazottak szétszóródtak a világban, Amerikában, Ausztriában és Franciaországban élnek, egyébként rendszeresen haza látogatnak.

világosi Bohus János

Bohus János Arad vármegye egykori főispánja nem lehetett egyszerű természet, maga körül személyzetként csak románokat és szlovákokat tűrt meg.
Egyébként Világoson jelenleg a lakosság kb. 5%-a magyar.


Az asztal, amelyen a kapitulációt aláírták, közepén az aprócska jelzéssel.

Mindenkinek szívből ajánlom, hogy látogasson el Világosra, tekintse meg a kastélyt.
Számos fényképet készítettem a kastélyról, legközelebb bemutatom őket. A kastélyban egyébként fényképezni tilos.

Innen folytatom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése