2012. július 6., péntek

A Hungarikum pályázat eredményhiredetése


Eltelt egy bő hónap a pályázatok lezárása utána. Sokan gondolhatják, hogy a sokat látott szemnek a döntés könnyű már egy ilyen helyzetben, de sajnos ez nem így van.
Minden képnek története, hangulata van. Nehéz objektívnek maradni egy olyan szituációban, amikor az ember nem tud a bőréből kibújni, de mégis igyekszik az érzelmeit kordában tartani és egy felállított szempontrendszer alapján meghozni a döntést.
Az elmúlt egy hónapban a zsűri rengeteg csodálatos képet nézett végig. Pillanatfelvételeket, előre megtervezett és beállított, már a műtermi tökéletességgel megegyező kompozíciókat, vagy hangulatokat sugárzó fázisképeket.
Mégis, ami a legfontosabb szempont volt a nyertes képek kiválasztásánál, egy olyan ábrázolásmód megléte, amely az első pillanatban, az első ránézésnél mesél az érdeklődőnek, az első pillanatban megosztja a történetét.

A hungarikum pályázatnál olyan képeket igyekeztünk kiválasztani, amelyet ha egy külföldi érdeklődő tekint meg, azt tudja mondani a végén: Igen, ezért jöttem Magyarországra, s igen, ezért akarok visszatérni a későbbiekben is. Látni akarom élőben a magyarok emlékeit, értékeit, meg akarom tanulni és részese akarok lenni a magyarok múltjának, szeretném, ha a látogatásom idején egy kicsit magyarul tudna verni az én szívem is.

Természetesen, nagyon fontos volt a nyertes pályaművek kiválasztásánál a szakmai szempontoknak való megfelelés. A fotó élességén kívül elsődleges szempont volt a képsík alkalmazásának használata. Vagyis, hogy a képen legyen előtér, középtér és háttér, ami alapján a kép egy teljes kompozíciót, egy teljes témát eredményez. Viszont fontos kritériumként kezeltük, hogy ne legyen sok információ a képen, fókuszáljon a mondandóra, ne vesszen el a lényeg az információk sokaságában.
A fények használatát is fokozott figyelemmel kísérte a zsűri. A fényképezőgép másképp látja a fényeket, mint az emberi szem, de ha a fényképész jó pozíciókat használ, nagyon sok visszaadható a valóságból.
Mivel a kiírt pályázatokra bárki küldhetett be pályaművet, a zsűri ennek figyelembe vételével kezelte a szakmai technikák meglétét, egészen másképp fotóz egy amatőr és másképp egy olyan ember, aki profi szinten igyekszik megörökíteni a látnivalókat.
Ezért ami leginkább lényeges volt a nyertesek kiválasztásánál, a kép témájának egyértelműsége.
A zsűri még így is nehéz helyzetben volt, s a végeredmény kialakulása minimális szavazattöbbséggel tudott csak megszületni.

Íme a nyertesek:

„Hungarikumok Magyarországon, helyi jellegzetességek a Dél-Alföldön” című pályázat

KLASSZIKUS HUNGARIKUMOK KATEGÓRIA:

1.       Matey István: szürke marha 3.


2.       Barakonyi Krisztina: paprikás (3 tányéros)


3.       Jamrik Lajos: Halasi Csipke (közeli, fekete-fehér kép)



SZÍVÜNK HUNGARIKUMAI KATEGÓRIA:

1.       Kirjak József: Huszárok 3.


2.       Kiss János: Csuhéfonás 9.


3.       Kard Éva: Kakaós csiga 2.


HELYI JELLEGZETESSÉGEK A DÉL-ALFÖLDÖN:

1.       Tóth-Nacsa Ágnes: Óföldeáki Templom


2.       Berényi Ildikó: Szegedi-Tiszaalpári papucs (166301)


3.       Ádám Adrienn: Madártej hévízi módra



GRATULÁLUNK A NYERTESEKNEK!

Aki most nem került be a szerencsés nyertesek közé, az se keseredjen el. Annyira egyedi és megismételhetetlen pályaművek érkeztek, hogy a kastély tulajdonosi köre úgy döntött, minden versenyzőt megajándékoz 1 db. 1 alkalomra szóló, 2 személyes vagy családi (max. 5 főig) belépővel a kastély területére, mely magába foglalja az esti fényfestészeti produkció megtekintését is. Ez a lehetőség nem csak egy alkalommal vehető igénybe, hanem 5 éven keresztül, évente 1 alkalommal várja Önöket a kastély.

Az ünnepélyes átadó kora ősszel kerül megrendezésre a kastély területén – melynek pontos dátumáról mindenkit írásban, meghívó megküldésével értesítünk -, ahova a nyerteseken kívül minden pályázót szeretettel várunk, hiszen az 5 évre szóló látogatási lehetőséget biztosító „belépőt” mindenkinek ott nyújtja át a kastély csapata, valamint minden résztvevő oklevélben részesül.
Kérünk mindenkit, aki pályaművet küldött be a Bréda Kastély két kiírt pályázatára, küldje el postacímét a kastély valamelyik központi elérhetőségére: info@bredakastely.hu, vagy bredakastely@gmail.com.

5 megjegyzés:

  1. Gratulálok a nyerteseknek!!!

    Köszönöm, hogy részt vehettem én is a versenyben. A zsűrinek külön köszönöm, hagy a "Szívünk Hungarikumai Kategóriában" a 3. helyezéssel díjazta a beküldött fotómat!!!

    VálaszTörlés
  2. Rendkívül megtisztelőnek érzem a "Klasszikus Hungarikumok" kategóriában elért II. helyezésemet, köszönöm a lehetőséget a játékra! A Hazám a szívem és a részem. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm tisztelettel a lehetőséget és a nyereményemet !!!
    Mindenkinek gratulálok !
    Jófényt!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek a fotók! :)

    Gizi, Illeskrisz, nektek külön gratulálok a díjhoz! :)

    VálaszTörlés
  5. Illeskrisz és Gizi!Gratulálok Nektek szeretettel és a többieknek is!:-)))

    VálaszTörlés