2012. július 10., kedd

Fényképezőgéppel Andrea Palladio nyomában-avagy, a kastély csapatának néhány tagja Vicenzában, Andrea Palladio városában: Vicenzai napok 3.

A második teljes napuk a lányoknak Vicenzában az egyik legfontosabb napnak bizonyult. Autóba ültek, s elmentek meglátogatni a Villa Capra (La Rotonda)-t. Ahogy már arról többször szó volt, mindamellett, hogy a híres építészmester egyik legfontosabb munkájáról lévén szó, ami már önmagában tiszteletet vált ki mindenkiből, mégiscsak ez a villa az, amely a legtöbb hasonlóságot mutat a Bréda Kastéllyal. Olyannyira, hogy már szinte egyforma a kettő, csak méretében tér el. 
Ez a mester egyik legkülönlegesebb villája. Ugyanis gazdasági épületek nem találhatók a villa körül, aminek a megléte viszont fontos elem volt az eddigi villáinál. Valamint, erős hasonlóságot mutat az épület a templomokkal. Átmenetet képez a Rotonda tehát a villák és a templomok között, hiszen Palladio erős szenvedélyt érzett mindig is a templomok iránt, feltett szándéka volt néhányat építeni is az élete folyamán - ahogy majd később látni fogjuk, ez sikerült is neki -.
A villa megépítésének indoklása is merőben eltért a mester eddigi vidéki villáitól. Paolo Almerico, a megrendelő, a pápai udvar egy magas rangú tisztségviselője volt, aki "saját szórakoztatására" építtette a villát ezen a Vicenza közeli, enyhém emelkedő földrészre. Almerico tudós összejövetelekre szánta az épületet, mely egyben a levegő, a pihenés és a táj látványának élvezésére is szolgál. Ez a gondolatsor, mely életre hívta a villát, merőben eltért Palladio eddigi munkáitól. S mivel ezt maga a mester is éreztem, külön tárgyalta a Négy Könyv című nagyszabású szakmai művében ezt az 1567-1568-ban épülő villát. 


A három lány itt volt tehát a legimpozánsabb épületnél. Az idő repült. Az egész napot ott töltötték, s próbálták megélni, próbálták felfogni a sok elméleti munka után a fizikai valóságot. S annyi fotót készítettek közben, amennyit csak bírtak. 








A Bréda Kastély csapata a legfontosabb épület előtt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése